Informaation visualisointiin eli erilaisten graafien ja infografiikoiden toteuttamiseen on tarjolla monenlaisia työkaluja. Sopivan työkalun valinta riippuu esimerkiksi visualisointitehtävän luonteesta, visualisoijan teknisestä osaamisesta ja taloudellisista resursseista.
Taulukkolaskentaohjelma on myös visualisointityökalu
Taulukkolaskentaohjelman graafityökalut tarjoavat hyvän lähtökohdan informaation visualisoinnille. Käyttöönottokynnys on matala. Koska visualisoitavaa numeerista dataa on joka tapauksessa tarpeen käsitellä taulukkolaskentaohjelmalla, on helppo työstää samassa ohjelmassa myös kuvaajia käsiteltävästä datasta.
Sekä Microsoftin Excelissä että Googlen Sheetsissä on käytettävissä kattava valikoima eri graafivaihtoehtoja, ja graafien ulkoasua pystyy muokkaamaan monipuolisesti.
Visualisoinnin erikoisohjelmistot
Informaation visualisoijalle on tarjolla myös joukko erikoisohjelmistoja. Näistä nimenomaan informaation visualisointiin tarkoitetuista työkaluista monet toimivat verkkopohjaisesti pilvipalveluna. Useissa työkaluissa on tarjolla sekä maksullinen että ilmainen versio, jolloin ilmaisversio on ominaisuuksiltaan riisutumpi tai muuten rajoitetumpi kuin maksulliset versiot. Tällaisia visualisointityökaluja ovat esimerkiksi
Näistä Infogram, Visualize Free ja Visme toimivat pilvipalveluna, ja Tableau public on ladattava ohjelmisto. Tableau publicissa on käytettävissä samat ominaisuudet kuin maksullisessakin versiossa, mutta on huomattava, että kaikki ilmaistyökalulla toteutetut visualisoinnit ovat julkisia.
Infogramin, Visualize Freen ja Vismen ilmaisversioissa on kaupallista versiota rajoitetummat ominaisuudet. Ilmaisversion avulla pääsee kuitenkin helposti arvioimaan, vastaako työkalu omia visualisointitarpeita. Visualisoitava data ladataan näihin työkaluihin esimerkiksi Excel- tai Google Sheets -tiedostosta. Riippuu ohjelmasta, millaisia visualisointivaihtoehtoja on tarjolla ja voiko visualisointeihin toteuttaa myös vuorovaikutteisia toiminnallisuuksia.
Visualisointityökalut eroavat toisistaan myös siinä, kuinka helppoa niiden käytön oppiminen on. Esimerkiksi Power BI tai Gephi ovat erittäin monipuolisia, isojen datamassojen käsittelyyn sopivia visualisointiohjelmistoja, mutta niiden käyttöönoton kynnys on verrattain korkea.
Skriptikirjastoja ohjelmointitaitoisille
Informaation visualisointiin ja graafien toteuttamiseen on tarjolla myös iso joukko Javascript-kirjastoja, kuten D3, Highcharts tai Chart.js. Javascript-pohjaisten visualisointikirjastojen käyttö edellyttää kuitenkin ohjelmointiosaamista. Visualisointien toteutukseen voi käyttää myös R-ohjelmointikieltä, joka on tarkoitettu erityisesti tilastodatan käsittelyyn ja visualisointiin.
Sopivaa visualisointityökalua etsiessä kannattaa huomata, että monissa visualisointityökaluja esittelevissä artikkeleissa ja oppaissa listataan sekaisin ohjelmointiin perustuvia työkaluja, kuten Javascript-kirjastoja, ja sellaisia ohjelmistoja, joiden käyttö ei edellytä ohjelmointitaitoja. Työkaluihin tutustuessa on siis syytä kiinnittää huomiota siihen, millaista teknistä osaamista työkalun käyttö edellyttää.
kirjoittanut Liisa Seppänen