Hyvin muotoiltu esitys tukee tarinaasi

Kirjoittanut Eero Peurala

Hyvät esiintymis- ja esitystaidot korostuvat tulevaisuudessa entistä enemmän – omat projektit ja ideat kun pitäisi pystyä perustelemaan ja ”myymään” aina vaan paremmin ja kilpailijoista erottuvammalla tavalla. Mitä kaikkea on hyvä huomioida esityksen muotoilussa ja visuaalisuudessa, jotta se parhaalla mahdollisella tavalla tukee esiintyjän puhetta ja viestin perillemenoa?

Teemme nykyään erilaisia esityksiä, pidämme presentaatioita ja myyntipuheita, vedämme pitchauksia sekä koulutamme mitä erilaisimmissa tilaisuuksissa ja mitä erilaisimmille kohderyhmille. Olisi tietysti hyvä, että se mitä haluamme viestiä menee varmasti perille. Aikaakin on esitykseen usein varsin rajallisesti. Hyvin suunniteltua ja onnistuneesti esitettyä presentaatiota on kiva seurata ja se jää mieleen. Se saa aikaiseksi hyvän tunteen, ei vain kuulijalle vaan myös sen esittäjälle. Parhaimmillaan hyvä ja näyttävä esitys luo pohjaa oikean suuntaisen yrityksen tai yhteisön yritysidentiteetin (tai esittäjän imagon) syntymiselle. Ja valitettavasti myös päinvastoin.

Mistä hyvä esitys syntyy?

Graafisen suunnittelun perusasiat, kuten typografian, värien, asettelun ja kuvankäsittelyn perusasiat on hyvä hallita. Oikean, luettavan typografian valinta, sen hallitseminen (perusvirheiden välttäminen) sekä toimivan väripaletin laatiminen ja sen käyttö ovat vain osa hyvän presentaation vaatimuksia. Laadukkaiden kuvien löytäminen, valinta ja kuvalinjan luominen sekä oikeiden kuvatiedostojen työstäminen onkin sitten jo aivan oma tarinansa. Presentaatio-ohjelman hallitseminen olisi myös hyvin tärkeää, jotta esityksen saisi oikeasti näyttäväksi. Valitettavan usein näkee, että ohjelmaa ei ole hallittu ja esitys näyttää sitten miltä näyttää.

Tästä kaikestahan seuraa se, että nykyään meidän pitäisi hallita useampia ”hattuja”: graafikon, taittajan, kuvittajan, kuvaajan ja kuvankäsittelijän taitoja – tietysti oman päätoimemme lisäksi. Onneksi perehtymällä perusasioihin pärjää jo varsin pitkälle. Usein yrityksellä tai yhteisöllä on myös olemassa graafinen ohjeisto, jossa nämä perusasiat on yleensä varsin hyvin määritelty.

10 vinkkiä esityksen suunnittelijalle

Tämän kymmenen kohdan muistilistan avulla pääset hyvin alkuun esityksen valmistamisessa:

  1. Suunnittele ensin! Tee käsikirjoitus, kiteytä perusviestit ja suunnittele presentaatiosi vaiheet. Muista kenelle esität! Ajatusleikki Mitä, Miksi, Kenelle, Miten ja Milloin toimii aina. Pohdi teema, luo tarina ja sen rakenne. Mieti laajuus. Karsi. Suhteuta sisältö käytettävissäsi olevaan aikaan.
  2. Älä käytä valmiita esityspohjia (Powerpoint tms.), vaan tee oma (tai graafisen ohjeiston määrittämä) sivupohja. Luo master-sivusto huolella.
  3. Tee kuvitus, joka tukee ja elävöittää esitystäsi. Hae laadukkaat kuvat (kuvapankista tai kuvaa itse) ja käsittele ne oikean kokoisiksi ja oikeaan tallennusmuotoon. Esimerkiksi Powerpoint kasvaa muuten tiedostona aivan liian isoksi.
  4. Luo selkeä, hienovarainen ja näkyvä typografia (1- 3 fonttia tai yksi fontti ja sen eri leikkaukset, ”lihavuudet”). Tee kontrastia typografiaan: kokoihin, väreihin ja asetteluun.
  5. Luo kaunis ja toimiva väripaletti, jossa on selkeästi pää- ja ala-/apuvärit. Käytä värejä mahdollisimman niukasti (2-6 väriä). Huomioi valkoisen pinnan riittävä käyttö!
  6. Ryhmittele väljästi (enintään kuusi riviä tekstiä/sivu) ja pyri aikaansaamaan luonteva teemojen, tekstien, kuvituksen rytmi. Vaihtele asettelua, korosta ja pysäytä.
  7. Painota ja elävöitä esityksen sisältöä typografialla, väreillä, kuvilla ja kuvituksilla (esim. infografiikka). Tee linkkejä videoihin ja verkkosivuille.
  8. Luo esitykseen sivujen ja tekstien ilmestymisen ja vaihtumisen ”show”. Tee muistiinpanot ja harjoittele esitystä riittävästi. Ota aikaa.
  9. Muista vielä nämä. Esittäessäsi älä lue esityksesi sivuja. Älä käännä yleisölle selkääsi. Seiso ja liiku, jos mahdollista. Pyri vuorovaikutukseen. Herätä tunteita!
  10. Pelkistä, karsi ja vähennä vielä kerran. Mikään ei ole yleisöstä niin ärsyttävää kuin kalvojen yli hyppely ja hätäily ajanpuutteen vuoksi.

Näillä eväillä kohti loistavaa presentaatiota! Onnea matkaan.


Artikkelin kirjoittaja suunnittelija/art director Eero Peurala oli Visuaalinen suunnittelu ja kuvailmaisu kurssin kouluttajana 16.1. ja 23.1.2019.

Eero Peuralalla on vankka kokemus B2B- ja B2C-markkinoinnin suunnittelusta ja toteutuksesta. Hän on tehnyt erittäin paljon strategista suunnittelua, yritysidentiteettejä ja mainontaa suomalaisille ja kansainvälisille yrityksille. Hän on opettanut useita vuosia nuorille ja aikuisille mm. konseptisuunnittelua, ideointia, luovuutta ja presentoimista.

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/eero-peurala-b7a60122/